OtomatikKapı Sistemleri...
Fotosel ışık veya elektromanyetik enerjiye tepki veren geniş bir yelpazeye sahip yapıdır. Pek çok değişik formda bulunabilirler. Mesela güneş panellerinde bulunanları elektrik üretmek için güneş ışığını kullanırlar. Bu yapı yeni üretilecek teknolojiler için en önemli gelişmeden birisidir. Fotoselin en yaygın kullanımlarından birisi olan photoresistor yüksek dirençli bir yarı iletken üzerinde oluşturulan cihazdır. Yeterli ışık yarıiletkene çarptığı zaman protonları absorblar. Photoresistor ışığa tepki veren işlerin çoğunda kullanılır. Pek çok sokak lambaları ışık yeterince azaldığında otomatik olarak yanmasını sağlamak için kullanılır. Bu fotoselli yapıyı pek çok insan evlerinin banyosunda kullanmaktadır.
Fotoselin yaygın olarak kullanıldığı başka bir şekilde fotovoltaik hücre ya da güneş pili olarak bilinir. Elektronlar elektromanyetik yüzeye çarptığında serbest olan fotovoltaik etkisi elektrik üretir. Bu elektrik genelde bir akü sisteminde saklanır ve yenilenebilir enerji kaynağı olarak kullanılır.
Bu fotoselli sensörlerin pek çok bilimsel uygulamada kullanıldığı gibi aynı zamanda insanların her gün karşılaştığımız örnekleri de vardır. Basit bir ışık sensörü güvenlik alarmı veya garaj kapısı açacağı olabilmektedir. Bu tür cihazlar genelde başka bir algılayıcıdan ışık algılarlar ve araya bir şey veya birisi girdiğinde bu ışık kesildiği için alarm çalışır veya garaj kapısı kapanmaz.
Pek çok modern aletler, örneğin akıllı telefonlar, televizyonlar, bilgisayarlar çok yüksek veya düşük ışıklarda otomatik olarak ekranın parlaklığını ayarlamak için bu sensörleri kullanırlar. Işık sensörleri karanlıkta otomatik olarak ışıkları açmak içinde kullanılır.
Fotosellerin günlük hayatımız içerisinde belki de en çok karşılaştığımız yana doğru otomatik açılan kapılardır. Artık adım başı karşımıza çıkan AVM’lerden tutunda hastanelere kadar her yerde sıkça karşımıza çıkmaktadır. Kapıya yaklaştığınız anda otomatik olarak açılan bu kapılar pek çok binada kullanımı yaygınlaşmıştır. Pratik oluşu, enerji tasarrufu sağlaması, engelliler için hayatı kolaylaştırması gibi başlıca avantajları olması sebebi ile tercih edilmektedir.
Fotoselli kapı çeşitli güvenlik önlemleri ile donatılmıştır. Bunlardan birincisi kapatma yolunda herhangi bir engel ile karşılaştığında kızılötesi veya radar sensörleri devreye girerek kapının kapanmasını önler. Herhangi bir elektrik kesintisi olması ihtimaline karşın fotoselli kapılar yedek batarya ile çalışması sağlanır. Ayrıca uzun vadeli kesintilerde kapı devre dışına alınır.
Fotoselli kapı normal işlevini yürütürken kendisine gelen bir sinyal ile açılır ve belli bir açık kalma süresinden sonra otomatik olarak kapanabilmektedir. Bu belli bir açık kalma süresinin ihtiyacına cevap veren her yerde rahatlıkla kullanılmaktadır. Fotoselli kapılar her şeyden önce estetik bir görünümleri olduğu için binanın görselliği açısından olumlu bir katkı sunmakta bu yüzden de mimar ve mühendislerin oldukça rağbet göstermesine neden olmaktadır. İkinci olarak alışveriş merkezleri, marketler gibi yerlerde insanların elleri dolu bir şekilde çıkışını kolaylaştırmaktadır. Ayrıca ameliyathane acil servisler gibi giriş çıkış da kapı açma gibi bir zaman kaybetmenin hayati sonuçlar doğurabileceği mekânlarda da fotoselli kapı büyük bir hız kazandırmaktadır. Kapının otomatik olarak açılıp kapanmasından dolayı içerdeki ısının artması veya kaybolmasını asgari seviyelere çekmekte buda büyük bir enerji tasarrufu sağlamaktadır. Fotoselli kapılar yaşlılar, tekerlekli sandalye ile gezen engellilere oldukça büyük kolaylık sağlamaktadır. Kapının hızlı açılıp kapanması sayesinde bina giriş ve çıkışlarındaki yaya trafiğini oldukça rahatlatmakta giriş ve çıkış hızını oldukça arttırmaktadır.
Otomatik Kapı Çeşitleri...
Fotoselli kapıları başlıca kullanım alanlarına, şekillerine ve yapıldığı malzemeye göre çeşitlere ayırabiliriz. Şekillerine göre fotoselli kapılar;
Normal fotoselli kapı: Tek veya çift taralı açılabilen duvar veya kendi camının üzerine kayarak açılabilen en yaygın kullanılan genelde cam malzeme kullanılan yapıdır.
Dairesel fotoselli kapı: Dairesel şeklinden dolayı bu ismi alan genel görünümüne bakıldığında kavisli silindirik bir yapısı vardır. Kapının monte edileceği yere ve mekâna göre iç bükey veya dış bükey olabilmektedir.
Kullanıldığı alanlara göre fotoselli kapılar;
Fotoselli teleskopik kapı: Teleskopik kapı tek yöne iki kanadı kaydırılarak açılıp kapanması sağlanan hastane koridoru gibi dar ölçüleri olan alanlarda geniş bir geçiş olanağı sağlaması dolayısı ile tercih edilmektedir.
Fotoselli ameliyathane kapısı: Ameliyathane gibi yüksek derecede hijyenin zorunlu olduğu ortamlarda kapı gövdesinin özel olarak üretilen anti bakteriyel malzemeden imal edilen çok özel kapılardır. Bu kapıların özelliklerine sızdırmazlık gibi yüksek teknolojinin uygulamaları eklendiğinde adı hermetik kapı olmaktadır. Bu kapılar her türlü sızdırmazlığı sağlayabilmektedir.
Fotoselli akordeon kapı: Teleskopik kapıların işlev göremediği durumlarda çok daha dar koridorlarda bu kapılar kullanılarak çok daha geniş bir alan elde edilir.
Yapıldığı malzemeye göre fotoselli kapılar; Yangın kapıların bazı çeşitleri aynı zamanda fotoselli kapı olabilmektedir. Aleve karşı dayanıklı malzemeden yapıldığı için ayrıca da duman sızdırmazlık özelliği sayesinde son derece özel kapılardır. Bu kapılar ısı yalıtımlı fotoselli kapılar ile karıştırılmamalıdır. Isı yalıtımı adından da anlaşılacağı üzere binada ısı yalıtımı amacı ile kullanılan kapılardır.